Digitalisering op onze projecten

Beschrijving

Lars begon, met een bachelor Civiele Techniek op zak, bij GMB als EMVI-planschrijver. Lars: “Dat was een leerzame tijd, maar ik merkte dat daar niet mijn passie lag. Samen met GMB hebben we toen gekeken waar ik beter tot mijn recht zou komen, en toen kon ik al snel aan de slag als junior werkvoorbereider bij GMB Waterkwaliteit & installaties. Dat is vooral voor starters een geweldig leuke functie, omdat je met bijna alle aspecten van het vak in aanraking komt.”

“Met behulp van sensoren kun je meten of er bijvoorbeeld preventief onderhoud nodig is aan een pomp. Maar de verzamelde ‘platte’ sensordata, uit bijvoorbeeld druk-, flow- of temperatuurmeters, is soms lastig te interpreten. In mijn onderzoek heb ik daarom de ruwe data, feitelijk een spreadsheet met honderdduizenden regels, ingeladen in een VR-programma en vervolgens gevisualiseerd.”

De door Lars ontwikkelde toepassing is nieuw in de civiele techniek en bleek een duidelijke meerwaarde te hebben. Lars denkt zelf alweer een stap verder. “Door het toevoegen van Augmented Reality zou je door een persstation kunnen lopen, terwijl je met bijvoorbeeld een Hololens alle relevante data ziet. Dat viel buiten de scope van mijn onderzoek, maar dat zou een mooie vervolgstap kunnen zijn.”

Naast zijn werkzaamheden ging Lars aan de slag met zijn afstudeeronderzoek aan de Universiteit Twente, voor een master met de specialisatie ‘Digital Technologies in Construction’. Voor het bepalen van het onderzoeksonderwerp kreeg hij alle ruimte en vertrouwen. “Ik mocht zelf aangeven wat ik leuk vond om te onderzoeken. Als het praktisch nut zou hebben was dat meegenomen, was zo’n beetje de boodschap,” lacht Lars. “Omdat ik een passie heb voor ICT, voor bouwen én voor water zocht ik iets waarin die onderwerpen samen kwamen. Daarom heb ik mijn afstudeeronderzoek gedaan bij de renovatie van een persstation in Roosendaal, daar onderzocht ik hoe sensordata toegevoegd kunnen worden aan een BIM-model, om te komen tot een live Digital Twin.”

Media

Deel op Social Media

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Scroll naar top