Een volwaardige automatiseringsoplossing voor het kunststoflassen
Valk Welding BV

Een volwaardige automatiseringsoplossing voor het kunststoflassen

Binnen de markt ontstaat er steeds meer vraag naar het geautomatiseerd lassen van kunststoffen. Deze industrie heeft net als de metaalverwerkende industrie gelijkaardige uitdagingen.

Delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Zo is er een groeiend tekort aan vakmensen en is het moeilijk nieuwe mensen te motiveren voor dit vak wat door het grote gewicht van de tools toch als zwaar werk moet worden gezien. De behoefte aan zeer flexibele automatiseringsoplossingen neemt dus toe.

Daarom hebben we in de afgelopen periode, in samenwerking met het bedrijf Leister, een volwaardige automatiseringsoplossing ontworpen voor het kunststoflassen. Naast de eerder aangehaalde redenen komen we bovendien ook met onze oplossingen tot een consistente laskwaliteit en een grotere productiviteit.

De robot is uitgerust met een industriële kunststoflasapplicatie, welke het handmatige lasproces kan versnellen en met grotere precisie kan uitvoeren. Daarin is ook een lasnaadvolgsysteem opgenomen.

Een goede kunststoflas hangt af van drie variabelen, namelijk de tempratuur, de snelheid en de lasdruk. Om een goede sterke las te creëren moet zowel het basismateriaal als het toevoegmateriaal de juiste tempratuur hebben. De snelheid waarmee de las wordt aangebracht moet precies goed zijn en daarnaast moet de las met de juiste druk in het basismateriaal gedrukt worden. Vooral bij ronde en afwijkende vormen was dit voorheen een probleem. De lasrobot kan nu afstandsveranderingen in twee richtingen opvangen door een lineaire slede en een scharnierpunt aan het laspistool. Deze worden beide pneumatisch aangestuurd, zodat een constante lasdruk gerealiseerd kan worden. De lasnaad wordt mechanisch gevolgd met een lasschoen en een afstandssensor neemt waar wanneer de lasnaad van richting verandert.
Het programmeren van de robot is eenvoudig aangezien alle verschillende lasvormen makkelijk te maken zijn met onze “easy programming” oplossingen. Van eenvoudig online programmeren tot het volledig automatisch generen van robotprogramma’s voor enkelstuksproductie.

Bekijk de video van het lasproces. https://vimeo.com/489780657

Contactinformatie

Stuur ons een bericht

Scroll naar top