Ombouw van het gemaal Krimpenerwaard met een visvriendelijke pompturbine
Stork

Ombouw van het gemaal Krimpenerwaard met een visvriendelijke pompturbine

Stork heeft het gemaal omgebouwd en hier een in eigen huis ontwikkelde BVOP VVT pompturbine geïnstalleerd. Het unieke van deze pompturbine is niet alleen dat vissen er veilig doorheen kunnen zwemmen, maar dat er ook energie mee wordt opgewekt.

Delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

HET GEMAAL KRIMPENERWAARD
Gemaal Krimpenerwaard pompt water vanuit de sloten in de Krimpenerwaard naar de Lek en kan ook water vanuit de Lek naar de Krimpenerwaard voeren als er meer water nodig is in de polder. Daarmee draagt de pomp bij aan droge voeten en voldoende water voor ruim 50.000 mensen in het gebied.

COMPACTE ENERGIECENTRALE
Tegenwoordig komt het tijdens warme periodes steeds vaker voor dat men water vanuit de Lek in de polders moet pompen. Het energiepotentieel van het verval tussen de Lek en de polder, kan het gemaal sinds kort benutten. De pomp die door Stork werd geïnstalleerd, heeft namelijk ook een efficiënte turbinefunctie. Hierdoor kan er tijdens het inlaten van water naar de polder energie worden opgewekt. Globaal kan het gemaal op deze manier een derde van wat het aan stroom verbruikt, terugverdienen.

Meer weten? Lees het hele bericht op onze website en bekijk de leaflet.

Contactinformatie

Stuur ons een bericht

Downloads

Scroll naar top