“Samen pakken we het goed op” – De samenwerking met WDOD

Beschrijving

𝗛𝗲𝘁 𝗼𝗻𝘁𝘀𝘁𝗮𝗮𝗻 𝘃𝗮𝗻 𝗱𝗲 𝘀𝗮𝗺𝗲𝗻𝘄𝗲𝗿𝗸𝗶𝗻𝗴
Toen Jeroen Ensink op Reimer bij Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDOD) in dienst kwam als Civiel Technisch Specialist, kreeg hij de verantwoordelijkheid om de conditie van de persleidingen inzichtelijk te krijgen. Na wat onderzoek over op welke manieren dit mogelijk was, heeft hij uiteindelijk een afspraak ingepland met Rudy Dijkstra (CEO van Acquaint). Dit was de start van de samenwerking tussen WDOD en Acquaint. Een halfjaar later werd de eerste leiding van het materiaal asbestcement van WDOD geïnspecteerd met Acquaint’s Acquarius.

𝗗𝗲 𝗿𝗲𝘀𝘂𝗹𝘁𝗮𝘁𝗲𝗻 𝘃𝗮𝗻 𝗱𝗲 𝘀𝗮𝗺𝗲𝗻𝘄𝗲𝗿𝗸𝗶𝗻𝗴
In totaal bestaat het netwerk van WDOD uit 470 kilometer aan leidingen. Hiervan is circa acht procent gemaakt van asbestcement, het grootste deel van de leidingen bestaat uit het materiaal polyvinylchloride (PVC). Inmiddels heeft Acquaint drie leidingen van het waterschap geïnspecteerd met de inline inspectietool, de Acquarius. Van deze drie leidingen, gaat het waterschap er twee volledig vervangen op basis van de resultaten van de inspecties. De reden hiervoor is dat de data, verkregen uit de inspecties, simpelweg uitwezen dat de staat van de leidingen overal te slecht waren.

In theorie was de levensduur van deze twee leidingen geschat op 40 tot 50 jaar. In praktijk hebben de leidingen de 40 jaar inderdaad gehaald, echter is de staat van de leidingen te slecht om de 50 jaar te redden.

𝗗𝗲 𝘁𝗼𝗲𝗸𝗼𝗺𝘀𝘁𝗶𝗴𝗲 𝘄𝗲𝗿𝗸𝘇𝗮𝗮𝗺𝗵𝗲𝗱𝗲𝗻
Van de drie geïnspecteerde leidingen, was er één in fatsoenlijke staat. Deze leiding laat het waterschap over tien jaar wederom inspecteren. In de tussentijd staat WDOD niet stil. In plaats van één leiding, streven zij ernaar om vanaf volgend jaar twee leidingen per jaar te laten inspecteren. Dit om nog sneller de totale conditie van het leidingnetwerk in beeld te krijgen en hierbij een passende vervangingsstrategie te realiseren.

Media

Deel op Social Media

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Scroll naar top