Waarom het IoT-Platform? Toon Basten, Meetnetbeheerder bij Waterschap vertelt

Beschrijving

“We hebben een aantal hele droge jaren achter de rug, aldus Toon Basten. Door de aanwezigheid van hoge zandgronden vallen dan veel beken droog. Om die eventuele droogval tijdig te kunnen signaleren waren wij op zoek naar een meetinstrument, dat gemakkelijk te plaatsen is en nauwkeurig de waterhoogte kan meten. Tevens een prijsgunstige datalogger die in grote aantallen kan worden uitgezet waardoor via meer meetdata betere analyses en beslissingen kunnen worden genomen. Bovendien wilden we een datalogger die contactloos meet, bij voorkeur voorzien van een radar- en ultrasoonsensor, zodat we deze niet meer in het water hoeven te plaatsen. Daarbij komt dat we steeds meer gebruik maken van gebiedsregelingen en daarvoor veel data nodig hebben.”

De IMX240 met radar- en ultrasoonsensor
“Wij passen nu standaard de IMX240 toe met radar- en ultrasoonsensor, aldus Toon. Het heeft ook voordelen dat gemeten wordt met twee sensoren waarvan je de meetdata met elkaar kunt vergelijken. Als de data ten opzichte van elkaar afwijkt dan weet je dat er misschien iets voor de sensor ligt. Bij twee metingen kun je terugvallen op het signaal dat correct is.”

Plug & Play
Toon: “Het voordeel van de IMX240 is dat deze gemakkelijk te plaatsen is; Plug & Play dus. Onze beheerders van het meetnet hebben de IMX’en
standaard in de auto liggen. Als wij een locatie hebben waarvan wij vinden dat er frequenter gemeten dient te worden dan kunnen we hier snel de IMX240 plaatsen voor een online meting, die vervolgens binnenkomt op
de hoofdpost en waarop we kunnen alarmeren. Dat is de flexibiliteit die je hebt met zo’n kleine datalogger als de IMX240. Een ander voordeel is, dat er een RVS-ophangbeugel verkrijgbaar is waarmee de IMX gemakkelijk en veilig kan worden gemonteerd.”

Media

Deel op Social Media

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Scroll naar top