Wc papier vervangt chemicaliën

Beschrijving

Omzetten cellulose naar koolstofbron
Binnen het NEREUS-project worden diverse technieken onderzocht voor het terugwinnen van grondstoffen uit huishoudelijk afvalwater, zoals cellulose, nutriënten, water en energie. Eén van de teruggewonnen grondstoffen is het cellulose uit toiletpapier dat met een fijnzeef uit het afvalwater wordt gehaald. Cellulose is slecht afbreekbaar in de biologische zuivering. Met enzymen kan het cellulose afgebroken worden tot kleinere suikers zodat het weer beschikbaar is als voeding voor de bacteriën in de zuivering. De kleinere suikers kunnen als vervanging dienen voor de koolstofbron die op sommige zuiveringen wordt ingekocht. Hiermee kan bespaard worden op kosten en CO2-footprint.

Binnen NEREUS wordt de enzymatische omzetting van cellulose onderzocht. In de Delft Blue Innovations onderzoekshal op RWZI Harnaschpolder (Den Hoorn, nabij Den Haag) wordt cellulose gewonnen en omgezet. In bekerglastesten zijn enzymen van verschillende leveranciers getest op omzettingsrendement, daaruit is een enzym geselecteerd. In de continue pilotinstallatie van 200 liter haalt het geselecteerde enzym hetzelfde omzettingsrendement als de commercieel verkrijgbare koolstof en de geproduceerde koolstofbron werkt minstens net zo goed.

Optimaliseren
Op dit moment wordt hard gewerkt aan optimalisaties op het gebied van dosering van het zeefgoed, substraatdosering, enzymdosering, zuurgraad (pH) en temperatuur. Ook bekijken we de stabiliteit van het zeefgoed en de geproduceerde koolstofbron. We werken aan het sluitend krijgen van de business case om dit proces op een van onze zuiveringsinstallaties implementeren. Een mooi voorbeeld van hoe innovaties kunnen helpen om onze CO2-footprint te verlagen!

Meer informatie
Wilt u meer weten over dit onderzoeksproject? Kijk dan op www.evidesindustriewater.nl/nereus/ of neem contact op met Jan Willem Mulder j.mulder@evides.nl

Media

Gallery

Website

Downloads

Deel op Social Media

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on google
Scroll naar top