Weg met die PFAS in ons oppervlaktewater!

Beschrijving

Poly- en perfluoralkylstoffen. Dit is de verzamelnaam van chemische stoffen die we beter kennen onder de naam PFAS. Deze vormen een probleem vanwege ophoping in mens en in de natuur.

Gebruik aan banden leggen
Hoogste tijd dus om iets aan het probleem te doen. Om te beginnen door het gebruik van schadelijke PFAS aan banden te leggen. Sinds 2020 werkt Nederland samen met andere Europese landen aan een Europees totaalverbod van schadelijke PFAS. Dat klinkt verstandig, al is het nog maar de vraag of er veilige alternatieven met dezelfde functionele eigenschappen te maken zijn. De zoektocht daarnaar verloopt moeizaam.

Stap één: opsporen
Het probleem lost zich bovendien niet op door een verbod op PFAS. De Nederlandse bodem en ons oppervlaktewater zitten er al vol mee. De uitdaging is: hoe krijg je PFAS uit de natuur? Samen met een groep collega’s, allen experts op het gebied van waterbehandeling en -technologie, kijken we wat we kunnen bedenken om PFAS in ieder geval uit het oppervlaktewater te halen. Opsporen is stap één. Hiervoor ontwikkelen we een methode om PFAS aan een eiwit te binden, vergelijkbaar met de zwangerschapstest en de coronasneltest. Daarmee willen we kunnen vaststellen of er PFAS in het water zitten.

Stap twee: bacteriën te eten geven
Lukt het ons om een goede detectiemethode te ontwikkelen, dan is het de kunst om de stoffen uit het water te verwijderen. Hiervoor gaan we een specifieke bacteriestam aan een pittige training onderwerpen. We leren ze PFAS snel op te eten en deze giftige stoffen uit het vervuilde water te verwijderen. Dit is een beproefde technologie die we bijvoorbeeld ook gebruiken om medicijnresten uit het oppervlaktewater te verwijderen.

Media

Deel op Social Media

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin