Discarded grease continues to plague the sewage system
Macero B.V.

Weggegooid vet blijft het rioleringsstelsel teisteren

”Ik denk dat we 40-50.000 euro per jaar besparen, bovendien is er een stuk minder overlast voor inwoners. De verkeershinder van die grote wagens is bijna verdwenen, en ze hoeven niet op te letten of het deksel wel op hun wc zit als we aan het werk zijn.”

Delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Officieel mogen alleen de drie p’s door het toilet worden gespoeld: poep, pies en (wc)papier. Maar hoeveel campagnes dat ook onder de aandacht willen brengen, de boodschap lijkt niet aan te komen. Vet en ander afval worden vrolijk doorgespoeld. Het gevolg: in onze riolering klontert een enorme vetlaag vast, afgetopt met vochtige doekjes, maandverband en tot voor kort zelfs mondkapjes. En na verloop van tijd raken riolen en pompputten verstopt, of lopen zelfs zuiveringsinstallaties vast. Dat kost kapitalen, levert veel overlast op en bezorgt de gemeenten hoofdbrekens. In onder meer Arnhem en Zoetermeer pakken ze het probleem succesvol aan met een biologisch product.

In 2021 verstopte een massieve fatberg (een samentrekking van fat en iceberg) met het gewicht van een kleine bungalow een Londens riool. Het gevaarte was een samenklontering van door het riool gespoeld vet, natte doekjes en luiers. Het kostte twee weken om het met hogedrukreinigers, handgereedschap en brute kracht te verwijderen. En het was lang niet de eerste fatberg in Londen en omstreken. In oktober 2020 werd er één ter grootte van een olifant aangepakt, in 2019 verwijderde waterbedrijf Thames Waters 140 ton aan fatbergs die verspreid waren over diverse riolen. DE kroon werd gespannenHet waterbedrijf zei in 2019 gt dat het jaarlijks 750.000 verstoppingen oplost in Londen en de Thames Valley. Kosten: zo’n 18 miljoen pond. Met hun campagne ‘Bin in, don’t block it’ (gooi het weg, blokkeer het niet) probeert het bedrijf mensen bewust te maken van wat er wel, en vooral van wat er niet door het toilet gespoeld mag worden.

Lees verder via de link.

Contactinformatie

Stuur ons een bericht

Scroll naar top