Corona update

Update 18 sept 20:00 uur

Gaan jullie events door?

Ja. Wij voldoen aan alle veiligheidseisen om onze events door te laten gaan. Deze zijn ook beoordeeld door de lokale autoriteiten. Bovendien vallen onze eigen locaties in Gorinchem en Hardenberg niet onder de veiligheidsregio’s waarvoor de overheid extra maatregelen heeft afgekondigd.

Geldt de maatregel ‘geen samenkomsten met meer dan 50 personen’voor jullie?

Nee. Al onze events zijn los van aantallen vergund. Verder is deze maatregel alleen van toepassing voor de regio’s waarvoor de overheid extra maatregelen heeft afgekondigd. Hier vallen onze locaties in Gorinchem en Hardenberg niet onder. Hierdoor zijn onze locaties ook geschikt voor externe partijen om samenkomsten die zij niet in eigen huis of elders kunnen organiseren, bij ons onder te brengen.

Maatregelen voor bezoekers
Maatregelen voor exposanten
Bekijk onze video

 

Update 9 juni 2020, 09.00 uur:

Vandaag vragen wij – als aanjagers van de economie – op landelijke schaal aandacht voor de heropening van vakbeurzen in Nederland. Dit doen wij onder meer door twee paginagrootte advertenties in het Financieel Dagblad en de Telegraaf, waarin wij de aandacht vragen van premier Rutte met de vraag: mogen de vakbeurzen weer open? Deze landelijke campagne wordt branchebreed gedragen: van beursorganisatoren tot evenementenlocaties en van standbouwers tot vakbladen, samen staan we schouder aan schouder!

 

“Als organisatoren van vakbeurzen en congressen zorgen wij voor een directe omzet van €4,4 miljard en 61.000 banen. We brengen bedrijven bij elkaar en zijn de aanjager van de economie.

 

Toch veegt het kabinet ons op één hoop met dancefeesten, concerten en festivals. Maar vakbeurzen zijn anders. In onze grote beurshallen kunnen bezoekers gemakkelijk afstand houden. Wij kunnen het aantal bezoekers eenvoudig maximaliseren en verspreiden over de dagen. Onze sector heeft een protocol opgesteld waardoor veilig bezoek gewaarborgd is.

 

Bedrijven staan te springen om weer op onze vakbeurzen zaken te doen. Maar als wij niet vóór 1 juli horen dat vakbeurzen weer open mogen, gaat ons hele najaar verloren. In Duitsland zijn vakbeurzen alweer toegestaan.

 

Wij zijn experts op het gebied van bezoekersstromen, nóg beter dan woonboulevards, bouwmarkten, tuincentra en horeca, kunnen wij de veiligheid van bezoekers garanderen.

 

Daarom vragen wij aan u: laat ons vóór 1 juli weten wanneer professionals weer veilig en verantwoord naar onze vakbeurzen mogen.”

 

Uit de laatste persconferenties blijkt dat steeds meer coronamaatregelen in Nederland zijn en worden versoepeld. Vooralsnog is er geen nieuwe informatie gedeeld voor evenementen over de periode na 1 september 2020. In de afgelopen periode pleit Easyfairs samen met haar toeleveranciers,  concullega’s en brancheorganisatie CLC-Vecta bij onze overheden voor het maken van onderscheid tussen massale evenementen en de beurssector. Dit onderscheid is reeds gemaakt in Duitsland, en daar mogen de eerste beurzen onder bepaalde voorwaarden weer doorgaan. Wij zien graag dat Nederland het voorbeeld van Duitsland volgt. Deze vraag is inmiddels uitgezet bij het ministerie van Economische Zaken inclusief ons actieplan/protocol, waar tot in detail staat omschreven hoe professionals weer veilig en verantwoord naar onze vakbeurzen mogen. Het eerste gesprek met de ministeries van Economische Zaken en Klimaat en Onderwijs en Cultuur en Wetenschap met delegatie voor Cultuur & Evenementen heeft reeds plaatsgevonden en een vervolggesprek staat deze week gepland.

 

In de tussentijd blijven wij ons als Easyfairs sterk maken voor het heropstarten van vakbeurzen, vanwege het economische belang voor verschillende sectoren en industrieën. In de media hebben wij meerdere malen onze visie hierop gedeeld, waaronder op NPO Radio 1, BNR Nieuwsradio, Algemeen Dagblad, RTV Oost en De Stentor. Easyfairs is van mening dat beurzen meer dan ooit de energie vormen voor het herstel van onze economie, dienen als een kennisplatformen, een podia voor innovatie en zakelijke ontmoetingen en daarmee vormen vakbeurzen de motor van de Nederlandse economie.

 

Update 7 mei 2020, 11.00 uur:

De huidige maatregelen vanuit de Nederlandse overheid betekenen dat alle evenementen in Nederland tot 1 september niet door mogen gaan. Ondanks dat Aqua Nederland Vakbeurs niet in deze periode valt, willen wij u op de hoogte houden van de laatste ontwikkelingen. Wij gaan er daarbij vanuit dat de 1,5 meter-samenleving (voorlopig) de norm blijft. Dit heeft grote gevolgen voor de wijze waarop wij beurzen en events vormgeven. Het uitgangspunt is dat Aqua Nederland Vakbeurs veilig is, en dat iedereen zich veilig voelt. Wij zijn daarom bezig om Aqua Nederland Vakbeurs corona-proof te maken. In de komende periode plaatsen wij regelmatig updates over de laatste ontwikkelingen. Hierbij een tweede update.

Allereerst: waarom is het zo belangrijk om de beurs door te laten gaan?

“De rol van een beurs is in veel opzichten erg belangrijk, bijvoorbeeld vanuit het economische aspect. Met name voor onze exposanten en bezoekers. Er zijn industrieën die tot 40 procent van hun jaarlijkse omzet realiseren op beurzen. Ook voor andere dienstverleners is een beurs onmisbaar, denk aan de standbouwers. Daarnaast profiteert de lokale en regionale economie mee op het moment dat een beurs plaatsvindt, zoals hotels, taxidiensten en restaurants.”

Hoe gaan jullie Aqua Nederland Vakbeurs corona-proof maken?

“Dat is natuurlijk de hamvraag die bij ons allemaal leeft. Op dit moment kunnen wij daar nog geen volledig antwoord op geven, maar wij zijn druk bezig om het event aan te passen aan de 1,5 meter-samenleving. Het uitgangspunt is dat de veiligheid en gezondheid van alle betrokkenen voorop staat.”

Maar waar moet ik aan denken?

“Denk bijvoorbeeld aan het invoeren van zogeheten ‘time slots’. Dat zou betekenen dat bezoekers zich gaan registeren voor een bepaald time slot, waarbij we de openingstijden eventueel gaan verruimen indien dit noodzakelijk en mogelijk is. Het voordeel van werken in time slots is dat iedereen de tijd en ruimte krijgt om op een veilige manier met elkaar in gesprek te gaan.”

En welke aanpassingen zouden nog meer doorgevoerd kunnen worden?

“Bijvoorbeeld een verruiming van de gehele beursindeling, zoals bredere gangpaden, meer ruimte creëren op plekken waar voorheen drukkere bezoekersstromen waren en aangepaste inrichting van de kennistheaters. Dat zijn punten waar we ons in de komende tijd over gaan buigen. Wij kunnen ons voorstellen dat een mogelijke verruiming van de gangpaden de vraag bij exposanten oproept dat dat ten koste gaat van hun stand. Dat willen wij bij deze direct verduidelijken: dat zal niet het geval zijn. Mochten wij een verruiming van de beursindeling toepassen zodat de beurs veilig is voor iedereen, dan zal dat niet ten koste gaan van de standoppervlakte van exposanten.”

Passen jullie de catering ook aan?

“Ook dat brengen wij momenteel allemaal in kaart. Er bestaat een reële mogelijkheid dat bijvoorbeeld alle etenswaren voorverpakt worden aangeboden. Daarnaast gelden ook hier alle bestaande corona-maatregelen, zoals 1,5 meter-afstand. Deze afstanden worden duidelijk zichtbaar gemaakt, zoals we nu ook al zien bij onder andere supermarkten en andere winkels.”

En hoe zit het met de Smart Badge technologie?

“Deze tool werd al veelvuldig ingezet op onze beurzen. Iedere bezoeker ontvangt een zogeheten Smart Badge bij binnenkomst, uiteraard volgens de richtlijnen van het RIVM. Met deze badge kan de bezoeker de informatie op de stands van exposanten scannen. Na afloop van het beursbezoek ontvangt de bezoeker een e-mail met daarin een overzicht van alle exposanten die hij of zijn gescand heeft. Hierdoor verdwijnen de fysieke visitekaartjes, folders en dergelijken. Wel zo milieuvriendelijk en ook nog eens volledig corona-proof.”

Wanneer mogen we de overige veranderingen verwachten?

“Zoals gezegd zijn we momenteel ontzettend druk bezig om onze beurzen corona-proof te maken. Zodra er veranderingen definitief zijn, communiceren we dit direct met u. Wij doen er alles aan om de veiligheid en gezondheid van alle betrokkenen te waarborgen. Easyfairs offers the safest place to meet!” 

Wanneer weet ik of de beurs definitief doorgaat?

“Dat is ontzettend moeilijk om te zeggen. Wij gaan er in ieder geval alles aan doen om de beurs veilig in te richten, zodat de beurs op een verantwoorde manier door kan gaan. Wij voelen ons daarin ook gesteund door onze brancheorganisatie CLC-Vecta die zich ook hard maakt voor het laten doorgaan van vakbeurzen op een verantwoorde manier. Daarnaast is er een breed gedragen initiatief gelanceerd: www.veilignaardevakbeurs.nl. Daarnaast is het lobbywerk gestart om vergunningen en richtlijnen zo snel mogelijk te verkrijgen. Het resultaat is het protocol ‘Veilig organiseren van en deelnemen aan zakelijke bijeenkomsten’ wat branche-breed wordt gedragen en nu is voorgelegd aan werkgeversorganisatie VNO-NCW en vervolgens aan het Ministerie van Economische Zaken.

Kortom: wij hebben goede hoop dat vakbeurzen vanaf dit najaar volgens de 1,5 meter-samenleving plaats kunnen vinden. Tegelijkertijd zijn wij ook afhankelijk van de actualiteit en de ontwikkeling van het coronavirus. Op dit moment gelden de maatregelen vanuit de Nederlandse overheid tot 1 september. Wij volgen uiteraard deze ontwikkelingen op de voet. In de tussentijd houden wij u via onze website, social media en nieuwsbrieven regelmatig op de hoogte.”

Het kabinet meldt dat massale evenementen met een landelijke uitstraling pas mogen doorgaan op het moment dat er een vaccin is. Wat betekent dat voor de beurs?

“Wij gaan er hiermee vooralsnog vanuit dat onder massale evenementen met een landelijke uitstraling vallen: betaald voetbalwedstrijden, grote (muziek)festivals, etc. Bovendien staan we in nauw contact met onze branchevereniging CLC-Vecta om hier meer duidelijkheid over te krijgen. Zodra hier meer bekend over is, melden we dit vanzelfsprekend. Om te bekrachtigen dat vakbeurzen niet onder ‘massale evenementen met een landelijke uitstraling’ vallen, is er o.a. het breed gedragen initiatief: www.veilignaardevakbeurs.nl. Daarnaast is het lobbywerk gestart om vergunningen en richtlijnen zo snel mogelijk te verkrijgen. Het resultaat is het protocol ‘Veilig organiseren van en deelnemen aan zakelijke bijeenkomsten’ wat branche-breed wordt gedragen en nu is voorgelegd aan werkgeversorganisatie VNO-NCW en vervolgens aan het Ministerie van Economische Zaken. Ook voor dit geldt: zodra hier ontwikkelingen zijn, melden we dit.”

Zijn jullie in de tussentijd bereikbaar?

“Ja, wij zijn goed bereikbaar. Niet alleen voor vragen, maar ook voor een informeel praatje. Twijfel niet om met één van onze collega’s contact op te nemen. We helpen u graag!”

 

Update 22 april 2020, 10.00 uur:

In de persconferentie van 21 april j.l. is bekend gemaakt door de Nederlandse overheid dat alle evenementen in Nederland tot 1 september niet door mogen gaan. Ondanks dat Aqua Nederland Vakbeurs niet in deze periode valt, willen wij jullie op de hoogte houden van de laatste ontwikkelingen. Wij gaan ervan uit dat de 1,5 meter-samenleving (voorlopig) de norm blijft. Dit heeft grote gevolgen voor de wijze waarop wij beurzen en events vormgeven. Het uitgangspunt is dat Aqua Nederland Vakbeurs veilig is, en dat iedereen zich veilig voelt. Wij zijn daarom bezig om Aqua Nederland Vakbeurs corona-proof te maken en hopen hier binnenkort meer bekend over te maken. Houd daarom onze website en social media-kanalen goed in de gaten, want hierop plaatsen wij onze updates.

Zorg goed voor elkaar!

 

Update 24 maart 2020, 14.00 uur:

We zijn geschrokken van de uitbreiding van de maatregel die de regering in de persconferentie van 23 maart j.l. heeft aangekondigd en we vinden het belangrijk om met onze exposanten en bezoekers in contact te blijven omtrent de consequenties voor Aqua Nederland Vakbeurs en RioleringsVakdagen. In de persconferentie van 23 maart heeft de Nederlandse overheid bekendgemaakt dat alle samenkomsten in Nederland tot 1 juni worden verboden. Ondanks dat Aqua Nederland Vakbeurs en RioleringsVakdagen na de verplaatsing niet in deze periode valt, volgen wij deze nieuwe ontwikkeling op de voet.

Zoals u zich kunt voorstellen hebben wij nog niet alle antwoorden, aangezien de situatie voor de toekomst nog onzeker is. Wij onderzoeken momenteel achter de schermen alle opties en houden rekening met meerdere scenario’s. Uiteraard hopen we in eerste plaats voor iedereen dat de maatregelen effect hebben. De gezondheid van de bevolking staat voorop en dit nemen wij zeker mee in de ontwikkeling van een back-up plan. We brengen onze exposanten en bezoekers bij eerste gelegenheid op de hoogte van eventuele nieuwe ontwikkelingen. 

Deel dit bericht:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Scroll naar top