Innovatieve oplossing voor watertekorten in Casablanca

In een baanbrekende stap om de impact van ernstige droogte en waterbeperkingen tegen te gaan, heeft de stad Marokkaanse stad Casablanca, een initiatief gelanceerd waarbij een pompstation gebouwd zal worden voor het hergebruik van rioolwater. Het project, dat wordt uitgevoerd door het Marokkaans bouwbedrijf SNTM, omvat de constructie van een pompsysteem, bezinkbassin en opslagbassin.

 

Het gewonnen water zal worden ingezet voor de irrigatie van groene ruimtes. Dit is een strategie die waterverspilling tegengaat en de watervoorziening in de regio verbetert. Met een totale investering van meer dan 65 miljoen dirham, belooft dit project een significante verandering in het beheer van waterbronnen in Casablanca te worden. Dit kan een voorbeeld zijn voor andere regio’s in Marokko die met vergelijkbare uitdagingen kampen.

 

 

Infrastructuur voor een duurzamere toekomst

Het pompstation in Mediouna nabij Casablanca, waarvoor SNTM verantwoordelijk is, vormt slechts het begin van een veelomvattend project. Casablanca Baïa, de lokale ontwikkelingsmaatschappij, zal voor de tweede fase een aannemer selecteren die verantwoordelijk wordt voor het aanleggen van het leidingnet. Dit netwerk zal het behandelde rioolwater van Mediouna naar de groene ruimtes van Casablanca transporteren, waar het gebruikt zal worden voor irrigatie. Zo draagt het direct bij aan de vermindering van waterverspilling en de verbetering van de watervoorziening in het stedelijk gebied.

 

 

Een voorbeeld voor de regio

De praktijk van het hergebruik van rioolwater die Casablanca gaat toepassen, is een voorbeeld van hoe steden kunnen innoveren in tijden van crisis. Gezien de groeiende problematiek rondom watertekorten, niet alleen in Marokko maar wereldwijd, zou het succes van dit project een blauwdruk kunnen vormen voor andere regio’s. De noodzaak voor dergelijke maatregelen wordt verder onderstreept door de recente recordtemperaturen in Bangladesh en verwoestende bosbranden in India, die beide het resultaat zijn van aanhoudende hitte en droge weersomstandigheden.

 

 

 

Bronnen

www.bladna.nl

english.aawsat.com

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Scroll naar top