Location: Aqua Theater 1

11:45 – 12:30 uur | Symposium: Waterkwaliteit en -beschikbaarheid verbeteren door RWZI-effluent aan te pakken op het gebied van micro’s (mede mogelijk gemaakt door TKI Water & Maritime)

In dit minisymposium kijken we naar de mogelijkheden om effluent van een rioolwaterzuivering aan te pakken op het gebied van microverontreinigingen, zodat de waterkwaliteit omhoog gaat. Hierdoor is niet alleen lozen op oppervlaktewateren minder een issue, maar wordt het ook geschikter gemaakt voor eventueel opwaarderen naar een kwaliteit die geschikt is als proceswater voor de …

11:45 – 12:30 uur | Symposium: Waterkwaliteit en -beschikbaarheid verbeteren door RWZI-effluent aan te pakken op het gebied van micro’s (mede mogelijk gemaakt door TKI Water & Maritime) Read More »

Proof of Concept van groen alternatief voor biofouling bestrijding

Structuren die blootgesteld worden aan oppervlaktewater (o.a. koelwatersystemen, opslagtanks) ondervinden vaak problemen met biologische vervuiling. Om dit te voorkomen worden vaak chemicaliën gedoseerd in het water. Echter, een nieuwe energie-efficiënte chemievrije gepatenteerde techniek heeft zich bewezen om structuren vrij te houden van biologische aangroei. Nieuwsgierig? Kom luisteren naar mijn presentatie op Aqua Nederland. Deze sessie …

Proof of Concept van groen alternatief voor biofouling bestrijding Read More »

Ontwikkeling van een testprotocol voor chemie-arme koelwaterconditionering

De waterkwaliteit en -kwantiteit staan onder druk.  Een deel van de oplossing kan liggen in minder of minder schadelijke chemicaliën te gebruiken in koeltorens. Er bestaan ruim 20 technologieën om koelwater alternatief te conditioneren, maar welke technologie geschikt is in een specifieke situatie is voor eindgebruikers lastig te beoordelen. Dit project ontwikkelt een testprotocol om …

Ontwikkeling van een testprotocol voor chemie-arme koelwaterconditionering Read More »

Symposium deel 2 | RE-USE, RECYCLE: REGAIN. Duurzame waterzuivering voor duurzamereproductieprocessen.

Met een veranderend klimaat en een groeiende wereldbevolking neemt de vraag naar drinkwater toe terwijl de beschikbaarheid ervan afneemt. Bij RWZI Garmerwolde gaat het gezuiverde water via het Eemskanaal naar de Waddenzee. De aanwezigheid van een te grote hoeveelheid medicijnresten in dit effluent kan daardoor ook negatieve gevolgen hebben voor het leven in de Waddenzee. …

Symposium deel 2 | RE-USE, RECYCLE: REGAIN. Duurzame waterzuivering voor duurzamereproductieprocessen. Read More »

Het belang van betrouwbare online metingen voor een stabiel en robuust Nereda-proces

Betrouwbare online metingen spelen een cruciale rol bij het waarborgen van een stabiel en robuust Nereda-proces. Tijdens deze presentatie wordt dieper ingegaan op de integratie van geavanceerde sensortechnologieën binnen het Nereda-zuiveringssysteem. Door middel van realtime data kunnen processen nauwkeurig worden aangestuurd en afwijkingen tijdig worden opgespoord. Ontdek hoe deze samenwerking leidt tot optimale prestaties, kostenbesparing …

Het belang van betrouwbare online metingen voor een stabiel en robuust Nereda-proces Read More »

Symposium deel 4 | Effluent als proceswater: een casestudy

In Nederland neemt het drinkwatertekort de komende jaren toe, en kunnen ook de vergunningen voor drinkwaterwinning niet verder verruimd worden. Om drinkwater tebesparen is het daarom nodig om het drinkwatergebruik in industriële processen onder de loep te nemen en waar mogelijk te vervangen voor alternatieve waterbronnen. In deze presentatie gaan we in op de casus …

Symposium deel 4 | Effluent als proceswater: een casestudy Read More »

Toepassing van A.I. op afvalwaterzuiveringen: dagelijkse praktijk en springplank naar meer!

Wereldwijd wordt er al op honderden afvalwaterzuiveringen dagelijks succesvol en veilig gebruik gemaakt van A.I. in de processturing. In Nederland lopen we achter, hoe komt dat en hoe halen we dat in? In deze presentatie maken we een rondje langs de velden met lessons learned van over de hele wereld. Wat kunnen we hiervan leren, …

Toepassing van A.I. op afvalwaterzuiveringen: dagelijkse praktijk en springplank naar meer! Read More »

UPPWATER: wat kunnen we voor jou betekenen?

Op 1 januari 2024 is UPPWATER van start gegaan. Dit 10-jarige programma stimuleert de innovatiekracht, groei en het exportvolume van de sector. UPPWATER creëert economische groei van de Nederlandse watertechnologie in relatie tot de grote internationale uitdagingen rondom waterbeschikbaarheid. Het programma omvat het hele ecosysteem van kennis, kunde en markt: van onderzoek naar doorontwikkeling, validatie …

UPPWATER: wat kunnen we voor jou betekenen? Read More »

TKI-project Polishing pellets: waterijzer als circulair absorptiemateriaal

Het TKI-project ‘Polishing Pellets’ richt zich op het omzetten van vloeibaar ijzerslib, een bijproduct van drinkwaterproductie, in korrelvormige pellets. Deze pellets dienen als circulair adsorptiemateriaal voor de verwijdering van stoffen zoals fosfaat, arseen en waterstofsulfide uit water- en gasstromen. Belangrijke aspecten zijn de maximale adsorptiecapaciteit, mechanische sterkte en het voorkomen van ongewenste afgifte van stoffen. …

TKI-project Polishing pellets: waterijzer als circulair absorptiemateriaal Read More »

WiCE-project Kansen voor Concentraat: brak grondwater valorisatie met Glastuinbouw Nederland

Het project ‘Kansen voor Concentraat’ onderzoekt methoden om het bij omgekeerde osmose (RO) ontstane concentraat te verwaarden, wat relevant is voor de glastuinbouw. RO wordt gebruikt om brak grondwater te zuiveren tot gietwater voor gewassen, maar produceert een zoutrijke reststroom. Het project streeft ernaar deze reststroom te verwerken door componenten zoals natrium en chloride te …

WiCE-project Kansen voor Concentraat: brak grondwater valorisatie met Glastuinbouw Nederland Read More »

Lokaal gesloten watercyclus: naar een duurzamere watersector

De watersector ziet grote uitdagingen op het gebied van waterkwantiteit en -kwaliteit. Decentrale opvang- en zuiveringssystemen kunnen helpen, maar dit moet zonder nieuwe problemen te creëren. Deze sessie is interessant voor: Professionals waterkwaliteit en -zuivering.

Stoffen op de radar: geavanceerde monitoringsmethoden

Een goede chemische waterkwaliteit is belang voor aquatische ecosystemen en gezond en veilig drinkwater. Maar, hoe meet je accuraat de chemische waterkwaliteit wanneer er meer dan honderdduizend mogelijke stoffen zijn die in het water kunnen belanden. Bioassays of non-target chemische screening methoden kunnen alle stoffen meten, al is het dan niet altijd bekend om precies …

Stoffen op de radar: geavanceerde monitoringsmethoden Read More »

Advances in sensor technologies to reduce greenhouse gas emissions

The importance of monitoring using sensors to reduce emissions & monitor the process at WWTPs will be explained. The presentation consists of an introduction to Oxygen (DO), Ammonia (NH3), Nitrous Oxide (N2O) and Nitrogen Dioxide (NO2). The knowledge shared is a collection of 30 years of experience in the water world and insights from international …

Advances in sensor technologies to reduce greenhouse gas emissions Read More »

Groene klimaatmaatregelen in en om de stad

Stedelijk water en rioolbeheer zijn niet meer los te zien van de vergroening van onze stedelijke omgeving. Sterker nog, succesvol vergroenen is vaak afhankelijk van een geslaagde samenwerking met klimaatmaatregelen. Andersom draagt meer groen actief bij aan een leefomgeving zonder wateroverlast. De Handreiking GIOS van het ministerie van VRO helpt overheden en marktpartijen om vergroening …

Groene klimaatmaatregelen in en om de stad Read More »

Symposium deel 3 | Waterzuivering in de industrie, hoe krijgen we de kosten omlaag?

Veel productiebedrijven hebben afvalwater. Dit water wordt vaak direct in het riool geloosd, mogelijk na een eigen voorzuiveringsproces. Er zijn ook bedrijven die erin slagen het water zodanig te zuiveren dat het mag worden geloosd op het oppervlaktewater. Maar zijn er andere mogelijkheden voor dit water? Is het mogelijk om het water of bepaalde deeltjes …

Symposium deel 3 | Waterzuivering in de industrie, hoe krijgen we de kosten omlaag? Read More »

Symposium deel 1 | Duurzaam Waterbeheer: Innovatie voor een Schone Toekomst

Endress+Hauser ondersteunt duurzaam waterbeheer met een flexibel portfolio van producten, services en diensten. Ik ga in op de volgende vragen: Hoe kunt u middelen en personeel optimaal inzetten? Welke meetinstrumenten worden geselecteerd en hoe kunnen onnodige opties worden vermeden? Welke voordelen bieden permanente en uitgebreide zelfcontrole functies van meetinstrumenten? Hoe worden de betrouwbaarheid en continuïteit …

Symposium deel 1 | Duurzaam Waterbeheer: Innovatie voor een Schone Toekomst Read More »

10:30 – 12:30 uur | Symposium: De noodzaak om industriële waterstromen aan te pakken, maar hoe dan? (mede mogelijk gemaakt door TKI Water & Maritime)

Industriële waterstromen komen naast municipale zeer veel voor en hebben vaak specifieke kennis nodig om te optimaliseren/veranderen. Of het nu gaat om de juiste meting of de juiste techniek of automatisering, alles moet samenkomen voor het optimale resultaat! Waarom dit belangrijk is? Onder andere omdat vanuit Nationaal Plan van Aanpak Drinkwaterbesparing in 2035 een reductie …

10:30 – 12:30 uur | Symposium: De noodzaak om industriële waterstromen aan te pakken, maar hoe dan? (mede mogelijk gemaakt door TKI Water & Maritime) Read More »

Samenwerking tussen contractpartijen binnen waterprojecten in een tijdperk van transitie

Het is steeds duidelijker dat de zorgen over onze waterkwaliteit en -beschikbaarheid toenemen. De verslechterde waterkwaliteit, de zekerheid van het gebruik van water als grond- of hulpstof (bijv als koelmedium, oplosmiddel, transportmiddel, energiedrager enz), het hergebruik van waterstromen en het behandelen en lozen van (rest)water vormen een indrukwekkende hoeveelheid uitdagingen. Gelukkig zijn een groot aantal …

Samenwerking tussen contractpartijen binnen waterprojecten in een tijdperk van transitie Read More »

Symposium deel 2 | Zuur en base terugwinnen uit zout in afvalwater

Veel productieprocessen gebruiken eenmalig hun zuur en base, om vervolgens geloosd te worden in het afvalwater. Dit resulteert in grote zout en water lozingen. Dit kan echt beter. Deze sessie is interessant voor: Voedingsmiddelenindustrie, milieu- en productie engineers en eigenaren.

Symposium deel 1 | Water schoon en veilig lozen met Advanox als bewezen volwassen technologie

In een full scale demonstratie bij de RWZI in Utrecht heeft de doorontwikkelde en gepatenteerde Advanox Flow zich opnieuw boven verwachting bewezen. Samen met Waterschap HDSR en GMB hebben we zeer goede resultaten gehaald waardoor het energieverbruik aanzienlijk lager is dan in een voorgaand ontwerp. Hiermee bieden we de waterschapswereld een serieuze tool om medicijnresten …

Symposium deel 1 | Water schoon en veilig lozen met Advanox als bewezen volwassen technologie Read More »

Veerkrachtig watersysteem: Duurzaam watergebruik door actieve stakeholderbetrokkenheid

Ontdek hoe duurzaam watergebruik en stakeholderbetrokkenheid samenkomen om een veerkrachtig watersysteem te creëren. Leer hoe masterplannen en water stewardship bijdragen aan een duurzame toekomst. In deze lezing krijg je inzichten in water stewardship en wat het betekent om zelf een water steward te zijn. Laat je inspireren door Eva’s visie en praktische aanpak voor duurzaam …

Veerkrachtig watersysteem: Duurzaam watergebruik door actieve stakeholderbetrokkenheid Read More »

Symposium deel 7 | Hoe pas je als bedrijf nu alle beschikbare informatie toe op jouw fabriek?

Deze sessie zat vol met informatie. Maar hoe ga je vervolgens aan de slag om minder afhankelijk te worden van water, en andere hulpstoffen in het productieproces? Van strategische aanpak tot enkele concrete voorbeelden. Daarna volgt nog een oproep én handreiking. Deze sessie is interessant voor: De brede industrie, waterleveranciers en mede- waterenthousiastelingen. 

Symposium deel 5 | Opslag, van sluitpost naar voortouw

Een Tank is een Tank, dat is een veel gehoorde uitdrukking.Ik vergelijk dit altijd met de uitdrukking: Olie is OlieZo eenvoudig is het dus niet.Van een bijna verwaarloosde sluitpost is een opslagtank uitgegroeid tot een strategisch cruciaal onderdeel van vele organisaties.Oorzaken zijn:Toenemende complexiteit van supply chains:RisicobeheersingDuurzaamheid:Automatisering De strategische waarde van opslagWanneer opslag goed wordt beheerd, …

Symposium deel 5 | Opslag, van sluitpost naar voortouw Read More »

Symposium deel 4 | Wanneer wordt water afvalwater…. Kunnen we dit voorkomen?

“Wanneer wordt water afvalwater… In productieprocessen wordt water gebruikt voor warmtetransport, koeling en transport. Door verbeterde inzichten kan een hoop bespaard worden. o Waterbesparing en circulariteit van water vereisen in mijn optiek een integrale aanpak. Deze aanpak omvat het verminderen van onnodige energie-, hulp- en grondstofverliezen. Hoe beter dit wordt aangepakt, hoe eenvoudiger de circulariteit …

Symposium deel 4 | Wanneer wordt water afvalwater…. Kunnen we dit voorkomen? Read More »

Symposium deel 3 | Innovatieve (water)technologieën voor besparing op energie en water

In samenwerking met FNLI ontwikkelde WUR een Kennis op Maat-programma gericht op energie- en waterbesparing via innovatieve (water)technologieën. Het Water-Energy-Food Nexus-project ondersteunt de voedingsmiddelensector bij het aanpakken van stijgende energieprijzen en onzekerheden rondom de beschikbaarheid van kwalitatief goed water. Het project focust op de inventarisatie van besparingskansen, technologische innovaties en inzichten uit (inter)nationale projecten, aangevuld …

Symposium deel 3 | Innovatieve (water)technologieën voor besparing op energie en water Read More »

Symposium deel 1 | Water en industrie, de wegen naar volhoudbaar watergebruik

Kennen en kunnen. Wat weten we van ons watergebruik en de mogelijkheden om deze ‘toekomstproof’ te maken. Toon geeft een eerste introductie. Daarin ligt een kleine focus richting de food & beverage sector omdat water hier cruciaal is voor het behoud van de activiteit. Deze sessie is interessant voor: Industriëen, beleidsmakers en waterbeheerders.

10:30 – 12:30 uur | Symposium: Tegen de stroom in, van afvalwater naar herbruikbaar proceswater en waardevolle componenten (mede mogelijk gemaakt door TKI Water & Maritime)

De watervoorziening in Nederland staat onder druk. De regelgeving vanuit Kaderrichtlijn Water voor het lozen op het oppervlaktewater wordt strikter en vanuit Nationaal Plan van Aanpak Drinkwaterbesparing dient er in 2035 een 20% reductie gerealiseerd te worden. Bezig zijn met de juiste stappen binnen de fabriek zal doen voorkomen dat de kosten in de toekomst …

10:30 – 12:30 uur | Symposium: Tegen de stroom in, van afvalwater naar herbruikbaar proceswater en waardevolle componenten (mede mogelijk gemaakt door TKI Water & Maritime) Read More »

Vroegtijdige waarschuwing voor microbiologische groei in het distributienetwerk van een drinkwaterbedrijf door online ATP-monitoring

In drinkwaterproductie wordt ATP vaak gemeten om de mate van vervuiling of microbiologische besmetting in het water te monitoren. Dit is belangrijk om te waarborgen dat het water veilig is voor consumptie en om de effectiviteit van zuiveringsprocessen te evalueren. Een hoge ATP-concentratie kan duiden op een verhoogde microbiologische activiteit, wat kan wijzen op de …

Vroegtijdige waarschuwing voor microbiologische groei in het distributienetwerk van een drinkwaterbedrijf door online ATP-monitoring Read More »

Hoe om te gaan met veranderingen in waterbeschikbaarheid en waterkwaliteit?

Voldoende zoetwater van goede kwaliteit is cruciaal voor Nederland. Het is onmisbaar voor drinkwater, natuur, landbouw, industrie, dijken, scheepvaart en elektriciteitsvoorziening. Helaas is de beschikbaarheid van zoetwater vaak onvoldoende om aan de vraag te voldoen en dit probleem zal in de toekomst toenemen. Adaptatiepaden bieden oplossingen om ons voor te bereiden op deze uitdagingen. Welke …

Hoe om te gaan met veranderingen in waterbeschikbaarheid en waterkwaliteit? Read More »

Symposium deel 2 | Bouwtafel circulair bouwen: Financiële en Juridische aspecten

Welke circulaire water oplossing is juridische en economisch haalbaar? Op basis van uitgebreide discussies en analyses tussen ontwikkelaars, gemeenten, provincie, waterschap, drinkwaterbedrijven en leveranciers van waterbesparende oplossingen zijn een aantal technisch mogelijke oplossingen nader bekeken op hun juridische en financiële aspecten. Hierover vertellen we graag de uitkomsten! Deze sessie is interessant voor: Ontwikkelaars, gemeenten, provincie, …

Symposium deel 2 | Bouwtafel circulair bouwen: Financiële en Juridische aspecten Read More »

Symposium deel 1 | Wat betekent waterzuinig bouwen en welke technieken zijn beschikbaar?

Waterzuinig bouwen is geen duurzaamheidsmaatregel, maar een noodzakelijke voorwaarde. Nieuwbouw van woningen en bedrijven is niet mogelijk zonder maatregelen om het drinkwaterverbruik te verlagen. Maar hoe doe je dat in de praktijk, welke technieken zijn er beschikbaar en hoe maak je keuzes? Deze sessie is interessant voor: Gemeenten, projectontwikkelaars, bouwbedrijven, woningcorporaties, installatiebedrijven, architecten en technisch …

Symposium deel 1 | Wat betekent waterzuinig bouwen en welke technieken zijn beschikbaar? Read More »

10:30 – 11:45 uur | Symposium: Bouwtafel Waterzuinige Wijken

De Water Alliance expertgroep Circulair Water is aangesloten bij de Bouwtafel Waterzuinige Wijken Gelderland. Dit is een initiatief van Vitens, de provincie Gelderland en Waterschap Vallei en Veluwe. Ontwikkelaars, bouwbedrijven, leveranciers en brancheverenigingen zijn hierbij betrokken en zullen actief bijdragen aan de realisatie van watervriendelijke wijken. En dat is noodzakelijk, omdat Vitens onvoldoende capaciteit heeft …

10:30 – 11:45 uur | Symposium: Bouwtafel Waterzuinige Wijken Read More »

Scroll naar top