Groene Vetvreter gedijt in Groningen

Beschrijving

Op aanraden van Wilco van Klink (gemeente Vlaardingen) ging Harm Klopman in gesprek met Macero, een bedrijf dat gespecialiseerd is in biologische vetafbraak. Tot op dat moment was hij niet bekend met deze toepassing. Door de vetgerelateerde problemen die speelden binnen gemeente Groningen en het gegeven dat duurzaamheid hoger op de gemeentelijke agenda kwam te staan, besloot hij meer informatie uit te vragen.

Kort daarna bezocht Harm met Macero een probleemlocatie in Groningen en gaf hij akkoord op een pilot van twee jaar. “Eerst even proeven om te weten wat de Groene Vetvreter voor ons kan betekenen”, vertelt de technisch specialist. De problemen waren dan ook fors. Harm: “De locatie die nu behandeld wordt, ligt in een nieuwbouwwijk. Daar hebben we vaker veel last van vet, maar dit gemaal werd drie keer per jaar gereinigd. Dat was voor een gemaal op deze locatie gewoonweg te veel.”

In de strijd tegen dit vet werd de Groene Vetvreter aan het werk gezet. Al na één maand bacterieel doseren was in het gemaal de eerste verandering te zien en na drie maanden was de afname van het vet sterk waarneembaar. Anno 2021 (2,5 jaar later) is Harm nog steeds enthousiast over het resultaat. “Het belangrijkste is dat de vetaanslag nagenoeg weg is en we geen aantasting meer hebben. Hierdoor is tussentijds reinigen sinds de start van de pilot niet meer nodig geweest. Het is niet zomaar dat Macero lukraak iets neerhangt. Er wordt een doseerplan gemaakt, waarin ook wordt gekeken naar het stelsel stroomopwaarts, zodat daar al begonnen kan worden met de vetbestrijding. We hebben door deze werkwijze kosten kunnen besparen ten opzichte van traditioneel reinigen en de bewoners van de wijk ervaren ook minder overlast.” Voor gemeente Groningen is hierdoor op deze locatie de tijd van vetgerelateerde problemen en calamiteiten voorbij.

Inmiddels is vervolg gegeven aan de pilot en sinds deze zomer wordt de Groene Vetvreter op vijf verschillende locaties in Groningen ingezet.

Media

Deel op Social Media

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Scroll naar top