Big step towards energy transition
Wilo Nederland BV

Grote stap op weg naar energietransitie

Wilo nam officieel hun waterstoffabriek in gebruik in het Wilopark. De H2Powerplant werd samen met elektronicabedrijf Schneider Electric ontwikkeld. Wilo ziet dit als een van de sleuteltechnologieën om de klimaatdoelstellingen van Parijs te halen.

Delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

“Of het nu in de industrie, het transport of de verwarmingssector is, onze samenleving heeft groene energie nodig op alle levensvlakken”, zei Oliver Hermes, President en CEO van de Wilo Groep bij de openingsceremonie.

“Met deze fabriek leggen we de basis voor een zelfvoorzienend, decentraal en regeneratief energievoorzieningsnetwerk. Daarnaast laten we zien hoe industriële bedrijven een essentiële rol kunnen bijdragen aan klimaatbescherming en duurzaamheid.” vervolgde Oliver Hermes.

Waterstof geproduceerd uit groene energie zoals fotovoltaïsche energie of windenergie is CO2-neutraal. Ook kan dit worden opgeslagen en getransporteerd. Daarnaast biedt het molecuul een aanzienlijke opslagcapaciteit voor zonne-energie. Slechts één ton kan tot 33.330 kWh energie opslaan. Dat staat gelijk aan het jaarverbruik van 11 driepersoonshuishoudens in een flatgebouw. De fabriek kan tot 520 kilogram waterstof opslaan in de 29,8 meter lange tank. Deze tank bestaat uit vier kerncomponenten: de fotovoltaïsche installatie op het dak van de Smart Factory, een elektrolyser (geleverd door Enapter), een waterstofopslagtank en een brandstofcel (geleverd door Proton Motor). De elektrolyser scheidt de moleculaire verbindingen van water (H2O) in waterstof (H2) en zuurstof (O). Zo moet het systeem jaarlijks tot 10 ton groene waterstof produceren. Dit uit volledig hernieuwbare energiebronnen. “De restwarmte die vrijkomt bij het elektrolyseproces kunnen we ook direct in het onderling verbonden systeem gebruiken of omzetten in koeling”, legt Oliver Hermes uit. “Zo kunnen we de complete systeemefficiëntie verbeteren en een grotere bijdrage leveren aan een efficiënte, crisisbestendige en klimaatneutrale productie op het Wilopark.” De installatie wordt in eerste instantie gebruikt voor nood- of back-up stroomvoorziening. Het huidige ontwerp maakt zelfs een zelfvoorzienende energievoorziening van maximaal twee dagen mogelijk.

Contactinformatie

Stuur ons een bericht

Scroll naar top