AquaTalk met Rolapac BV

Laurens Verberne

Rolapac b.v.

Hi Laurens, stel je eens voor aan de lezer

Mijn naam is Laurens Verberne, mede-eigenaar van de startup binnen de afvalwaterwereld: Rolapac. Vanuit het Wesland hebben we ons ten doel gesteld de gebruikerskosten van een rioolgemaal te reduceren en een bijdrage te leveren aan de C02 reductie rondom gemalen. Daartoe hebben we de drijflaagverwijderaar Rolapac ontwikkeld. Ik liep al tijden met het idee om een eigen onderneming te starten, maar waar begin je? Het mooiste is natuurlijk dit samen te doen. Gelukkig werk ik samen met mijn partner Rob Spaans, het technisch brein achter Rolapac. Ik mag me daarnaast bezig houden met de algemene en commerciele zaken rondom de innovatie.

 

 

 

Waarom word je zo enthousiast van je baan?

Wat is er mooier dan een innovatie, iets wat er nog niet is, te lanceren in een interessante wereld: de afvalwater wereld. Binnen de afvalwater wereld draagt iedereen bij aan een hoger doel: een goed werkend en duurzaam afvalwatersysteem voor ons allen. Hoe mooi is het om daar een bijdrage aan te kunnen leveren met je eigen innovatie.  Stedelijke gebieden krijgen steeds meer te maken met het onstaan van drijflagen in rioolgemalen. Hierbij klonteren vetten, doekjes en andere onderdelen die niet in het riool thuishoren aan elkaar. Deze drijflagen veroorzaken hoge kosten en de verwijdering ervan zorgt voor ongewenste arbeidsomstandigheden. De Rolapac drijflaagverwijderaar laat deze drijflaag niet ontstaan en zorgt voor een grote reductie van de schoonmaakkosten van een rioolgemaal. Daarbij staat ook de bijdrage aan een duurzamer onderhoud centraal. We zijn blij samen met onze klanten en partners telkens te zoeken naar de juiste oplossing. In gemaal Scheveningen draaien we al ruim 1,5 jaar succesvol en hebben we een mooie bijdrage kunnen leveren aan het duurzaamheidslabel van de klant.

Welke kansen zie je in de markt in de huidige situatie waarin Rolapac b.v. zich begeeft en welke benut Rolapac b.v.?

Het rioolstelsel in Nederland, maar ook daarbuiten, wordt steeds intensiever gebruikt. Bevolkingsgroei en klimaatverandering lijken de grootste factoren. Rioolgemalen zijn veelal gesitueerd in stedelijke gebieden en soms zelf in het verlengde van je eigen tuin. Het schoonmaken van deze gemalen brengt derhalve veel overlast met zich mee en is een zeer arbeidsintensieve klus. Met de Rolapac drijflaagverwijderaar lossen we dit probleem op en hoeft een rioolgemaal niet langer tot 5 keer per jaar schoongemaakt te worden, één jaarlijkse check volstaat. We zijn in gesprek met diverse Gemeentes, Waterschappen en Hoogheemraadschappen om te onderzoeken of de innovatie ook hen kan helpen.

Wat is nu echt kenmerkend/karakteristiek voor het bedrijf?

Het duurzame karakter van de innovatie. We kunnen de C02 uitstoot met betrekking tot het beheer van een rioolgemaal met 90% reduceren. Het is niet langer benodigd de vetten, doekjes en vuil uit een gemaal te halen, maar dit kan getransporteerd worden naar de waterzuivering met onze innovatie. Een pluspunt zijn de veelal aanwezige biogascentrales op waterzuiveringen. Doordat er meer slib en vetten worden getransporteerd naar de waterzuivering zal de opbrengt van biogas hoger zijn.

En dan tot slot… Ben je een dromer, denker of doener?

Dat is vast en zeker een doener. Getting things done zou mijn motto kunnen zijn. Het hebben van een idee is leuk, maar de uitvoering is zeker zo belangrijk. Gelukkig mag ik me ook bij Rolapac daar veel mee bezig houden!

www.rolapac.nl

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Scroll naar top