IE5+ synchronous motors from NORD lead the way in saving CO2 and raw materials
Nord Aandrijvingen Nederland bv

IE5+ synchroonmotoren van NORD toonaangevend bij besparing CO2 en grondstoffen

De IE5+ permanentmagneet synchroonmotor van NORD DRIVESYSTEMS bespaart door zijn zeer hoge efficiëntie op energieverbruik èn CO2-emissie.

Delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Aanzienlijk lagere CO2-emissies dan IE3

Dit betekent dat de IE5+ motor niet alleen energie bespaart, maar ook emissies. In vergelijking met een conventionele IE3 asynchroonmotor reduceert een IE5+ synchroonmotor de emissies met circa 0,15 ton CO2 per jaar. Dit geldt voor een enkele motor. In grote systemen met honderden of duizenden motoren, zoals in de intralogistiek, kan hiermee dus een indrukwekkende besparing worden bereikt. Deze voorbeeldberekening is gebaseerd op de volgende veronderstellingen:

Een IE3 asynchroonmotor met 0,75 kW, een efficiëntie van 83% en een kegeltandwielreductor.
Een IE5+ synchroonmotor met 0,75 kW, een efficiëntie van 93% en een kegeltandwielreductor.
Gebruikstijd: 16 uur per dag, oftewel 4.000 uur per jaar.
Energiebesparing met de IE5+: circa 400 kWh per jaar.
Emissiereductie: 0,15 ton CO2 per jaar (met een CO2-emissiefactor van 366 g/kWh).

De IE5+ motor van NORD valt ook op door een andere duurzaamheidsfactor: efficiënt materiaalgebruik. Door diverse innovaties in het ontwerp van de motor zijn bij de IE5-serie belangrijke besparingen bereikt in het materiaalgebruik. NORD DRIVESYSTEMS heeft de IE5+ ontwikkeld als een achtpolige synchroonmotor met een interne permanentmagneet. Dit reduceert de afmetingen van de motorcomponenten, niet alleen voor de behuizing, maar ook voor het magneetmateriaal.

Bij de reductie van het materiaal was het ook mogelijk om het aandeel van zeldzame metalen in het magneetmateriaal terug te brengen. Deze grondstoffen worden vooral gevonden in Rusland, China en Brazilië. De mijnbouw heeft grote gevolgen voor het milieu.

Bij achtpolige synchroonmotoren kan de stator ook worden gemaakt met zogeheten enkeltands-windingen. Hierdoor wordt een kostbaar metaal als koper alleen gebruikt waar het productief is en kan inefficiënt gebruik worden vermeden.
Hiermee scoort de IE5+ motor op het gebied van duurzaamheid zowel bij energie-efficiëntie als bij zuinig materiaalgebruik.

Contactinformatie

Stuur ons een bericht

Scroll naar top